Hírek

Hírlevél beállítások

Created on: 16. iunie 2022

Aranydiplomásokkal jubilált az élelmiszermérnöki képzés Budán

Jubileumi diplomaátadó ünnepséget rendezett a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete a Budai Campuson, június 9-én. Az eseményen megemlékeztek az előd Tartósítóipari Kar alapításának 50. évfordulójáról, köszöntötték az 1972-ben végzett élelmiszermérnököket, majd a Felső-parkban felavatták a szakalapító dr. Almási Elemér professzor (1919–1985) mellszobrát.

Az esemény Dr. Gyuricza Csaba köszöntőjével kezdődött. A MATE rektora kiemelte, ritka pillanat, amikor egyszerre ünnepelhetjük egy tudományterületet gondozó iskola megszületésének és az első diplomák átvételének kerek évfordulóját. Köszönetet mondott az aranydiplomájuk átvételére érkezetteknek az ágazat szolgálatában a termelésben, az oktatásban, a szakigazgatásban eltöltött évtizedekért.

A mezőgazdaságban mindig óriási a feladat, folytatta. Most is azokra vár a legnagyobb munka, akik az élelmiszergazdaság területein dolgoznak azért, hogy meglegyen a mindennapi élelmünk. A technológiai fejlődés olyan mértékben gyorsult fel, hogy az egyetemek önmagukban nem tudják teljesíteni a feladataikat, csakis a piaci partnerekkel és a társadalommal kialakított szoros együttműködéssel, mint azt a MATE is teszi, hangsúlyozta a rektor.

Az ágazatnak évente 2.000 új felsőfokú végzettségű szakemberre van igénye. Ezt a magyar felsőoktatás teljesíteni tudja, de a minőségben is a kiválóságra kell törekedni. A MATE egyedülálló lehetőséget nyújt e téren, mert az agrár-élelmiszeripari értéklánc valamennyi területén oktat és kutat. A jövő is bőven ad feladatot, mivel 2030-ra meg kell duplázni az agráriumban dolgozó felsőfokú végzettségűek arányát.

Ezt követően Dr. Nagy István agrárminiszter tartott beszédet, aki kijelentette, hogy az élelmiszeripari ágazatnak napjainkban nemcsak a rendkívüli körülmények között kell helytállnia, hanem a váratlan helyzetekre is reagálnia kell.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk élelmiszer-ellátása a kihívások ellenére is folyamatosan biztosított, kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van. A magunk mögött hagyott időszakban jelentősen nőtt az élelmiszeripari ágazat támogatottsága. Hozzátette, sikeres csak akkor lehet a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll. Az elmúlt öt évtized világosan megmutatta, hogy élelmiszeripari szakembereink munkája megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen.

Nagy István kiemelte, a magas színvonalú, versenyképes tudást biztosító oktatás alapköve a sikeresen működő élelmiszerláncnak. Ebben kiemelkedő szerepe van a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetnek, amely az ország egyetlen olyan felsőoktatási egysége, ahol a képzési rendszer átfogja az élelmiszermérnöki képzés teljes körét, és önálló doktori programmal is rendelkezik.

A miniszter köszönetet mondott az aranydiplomájukat átvevő szakembereknek, mert a 21. század versenyét csak úgy tudjuk megnyerni, ha az elődök által lefektetett biztos alapokra építünk és képesek vagyunk a megújulásra.

Az ünnepség keretében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal együttműködési megállapodást írt alá, a dokumentumot Dr. Gyuricza Csaba rektor és Dr. Oravecz Márton elnök látta el kézjegyével. A két intézmény a közös projektek megvalósítása mellett együttesen fejleszti tudásbázisát és kapcsolatrendszerét.

Az élelmiszertudományi képzés fejlődését összefoglaló előadásában Dr. Friedrich László intézetigazgató elmondta, hogy már a Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézetben megjelentek e képzés csírái. 1864-ben tanpincét és borászati laboratóriumot létesítettek a gyakorlati képzés céljaira. Győry István professzor a századfordulón megalapította a Kertészeti Technológia Tanszéket és bevezette a gyümölcs- és zöldségfélék tárolási és feldolgozástechnológiájának oktatását. A szervezeti egység 1939-ben kapta meg az Élelmiszertechnológiai Tanszék nevet és nagy hangsúly fektetett a gyakorlati képzés fejlesztésére. 1959-ben Dr. Vas Károly révén az élelmiszertechnológiai oktatási profil a mikrobiológia tudományterülettel bővült. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel kötött együttműködés révén a tanszék bekapcsolódott a nemzetközi vérkeringésbe.

A hazai tartósítóipari ágazatok gazdasági megerősödése, az újonnan épített hűtőházak és konzervgyárak termelési fejlődése miatt égető szükségletté vált a célirányos végzettséggel bíró mérnökképzés beindítása. A szaktárca 1968-ban létrehozta a tartósítóipari szakot az akkor Kertészeti Főiskolából egyemmé átalakult Kertészeti Egyetemen. 1972-ben megalakult a Tartósítóipari Kar. A 85 hallgatóval indult szak első vezetője Almási Elemér professzor volt.

A teljes körű, minden élelmiszeripari ágazat igényeit kielégítő egyetemi szintű élelmiszeripari mérnökképzést 1986-tól számítják, amikor a Kertészeti Egyetem Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemmé vált.

A kar a 2000-es évek integrációiban tovább bővítette képzési portfólióját, így a teljes ellátási láncra kiterjedően az élelmiszerfeldolgozási technológiák mellett az élelmiszer–árukezelési és élelmiszerkereskedelmi képzési területek is megjelentek az oktatásban.

Napjainkra térve Friedrich László kiemelte, hogy a MATE intézetei között nagyon szoros és sikeres pályázati aktivitás tapasztalható, amit az elnyerhető források magas értéke is ösztönöz.

Az intézetigazgató köszönetét és háláját fejezte ki az aranydiplomásoknak, akik azzal is példát mutatnak, hogy minden évben tartanak évfolyamtalálkozót. Ezt az összetartozást kivételes csodának tartja.

Az aranydiplomásokat Nyitrainé Dr. Sárdy Diána campus-főigazgató kézfogással köszöntötte, a jubileumi diplomákat Dr. Friedrich László adta át. Az 1972-es évfolyam egyben tartásáért és az évfolyam kapcsolatrendszerének építéséért elismerő oklevélben részesült Soltész Miklós.

Az aranydiplomások nevében Dr. Balla Csaba emlékezett meg a jubiláló mérnökök diákéveiről.

Az intézet jubileumi emlékplakettet adományozott Dr. Nagy István agrárminiszternek, Dr. Balla Csaba, Dr. Felföldi József, Hegyesné Dr. Vecseri Beáta, Dr. Hoschke Ágoston és Dr. Vatai Gyula korábbi dékánoknak, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának képviseletében Dr. Dörnyei Gabriella dékánnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának képviseletében Dr. Szarka András dékánnak, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának képviseletében Dr. Stündl László dékánnak, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának képviseletében Dr. Bíró István dékánnak, a NÉBIH képviseletében Dr. Oravecz Márton elnöknek.