Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék

Menü megjelenítése

Prof. Dr. Schmidt Gábor

Utolsó frissítés: 2021 október 28.

Prof. Dr. Schmidt Gábor
(1944-2014)

Prof. Dr. Schmidt Gábor ​​​​​​​
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy dr. Schmidt Gábor nyugalmazott egyetemi tanár, a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék korábbi vezetője, tragikus hirtelenséggel 70. életévében, 2014. március 8-án elhunyt.

Schmidt Gábor Magyaralmáson született, 1944. október 28-án. Kertészmérnöki diplomáját a bulgáriai "Vaszil Kolarov" Mezőgazdasági Főiskolán, majd a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán 1967-ben szerezte. 1968-tól gyakornokként dolgozott, majd 1969-től a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem oktatója volt tanársegédi, majd docensi beosztásban. 1971-ben nyerte el a dr. univ. címet, 1981-ben szerezte meg kandidátusi fokozatát, 1994-ben habilitált és egyetemi tanárrá nevezték ki, majd 2004-ben elnyerte a „Magyar Tudományos Akadémia Doktora” (DSc) címet.

1986-tól 1990-ig a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Karának dékánhelyettese, 1991-től 2008-ig a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék vezetője. 1996-tól 1999-ig az egyetem rektorhelyettese. 1974-től 2012-ig látta el a Budai Arborétum szakmai vezetőjének feladatát.

Több hazai és nemzetközi szervezet (Magyar Agrár Egyesület, Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztály, International Lilac Society, International Plant Propagators Society, MTA Kertészeti Bizottság Dísznövény Albizottsága, Növényi Génbank Tanács) tagja, valamint az International Horticultural Science és a Kertgazdaság folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, a Kertészettudományi Doktori Iskola törzstag emeritusa, a Magyar Gyula Alapítvány elnöke volt. 1993-tól 2002-ig a Magyar Botanikuskertek és Arborétumok Országos Szövetségének, 2011-ig az MTA Kertészeti Bizottság Dísznövény Albizottságának elnöke volt.

A dísznövénytermesztés és dendrológia területén hazai szinten a legnagyobb szaktekintélyek közé tartozott, a szakma és a tudomány nemzetközi színterén is ismert és elismert volt. Több mint 40 éves felsőoktatási tapasztalatát számos tantárgy oktatójaként kamatoztatta magyar és angol nyelven egyaránt. Pályafutása alatt több mint 20 tantárgy tematikáját dolgozta ki, majd oktatta szakterületén. Évtizedekig látta el az okleveles és főiskolai kertészmérnök szak Dísznövénytermesztés és dendrológia, majd Dísznövénytermesztés szakirányának szakirányfelelősi feladatait. Nevéhez fűződik a Díszkertészeti mérnöki mesterszak kidolgozása és elindítása, melynek nyugdíjba vonulásáig szakfelelőse volt. 17 doktori kutatás témavezetője volt, doktoranduszai közül 14-en PhD-fokozatot szereztek.

Fő kutatási területén, a dísznövények szelekciós nemesítése, honosítása és alkalmazása terén több mint 300 publikációja jelent meg, közöttük egy elfogadott szabadalom és 16 államilag elismert fajta. Mintegy 80 díszfa és díszcserje honosításával foglalkozott, melyből 60 került hazánkban is hasznosításra. Szerteágazó nemzetközi kutatási kapcsolatokat ápolt 9 európai ország, az USA és Kanada társintézményeivel. A Budai Arborétum fejlesztésével elévülhetetlen érdemeket szerzett a Kertészettudományi Kar és a Budai Campus hazai és nemzetközi elismertségének növelésében.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el:

 • 1974. Miniszteri Dicséret, Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium
 • 1982. Kiváló Munkáért, Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium
 • 1989. Könyv Nívódíj, Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium
 • 1992. Szarvasi Arborétum Emlékérem, Szarvasi Arborétum
 • 1999. A Magyar Felsőoktatásért, Oktatási Minisztérium
 • 2000. Könyv Nívódíj, Intézményközi Tankönyvkiadó Szakértő Bizottság
 • 2005. Könyv Nívódíj, Intézményközi Tankönyvkiadó Szakértő Bizottság
 • 2007. Felischmann Rudolf Díj, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
 • 2009. Könyv Nívódíj, Intézményközi Tankönyvkiadó Szakértő Bizottság
 • 2012. Pro Facultate Horticulturae-díj, BCE Kertészettudományi Kar
 • 2013. Pedagógus Szolgálati Emlékérem, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Professzor urat az egyetem saját halottjának tekinti.
Emlékét kegyelettel őrizzük.